Berlin Alevi Toplumu/Cemevi 1979 yılından beri kültür, eğitim, inanç ve uyum konularında aktif olarak başarılı çalışmalar yapmaktadır. Kurum dernekler arşivinde “Berlin Alevi Toplumu – Alevitische Gemeinde zu Berlin e.V.” adıyla kayıtlıdır ve 2002 yılından bu yana Berlin Senatosu tarafından din dersi vermeye yetkili kurum olarak resmen tanınmaktadır. Berlin Alevi Toplumu Berlin okullarında sunulan Alevilik dersleri üzerinden şeffaf ve liberal duruşunu da kamuoyu önünde sergilemekte, ayrıca toplumsal sorunlarla aktif olarak ilgilenmekte ve görüşlerini açıklamaktadır. 2009 yılında Berlin'de yapılan referandumda etik dersinin okullarda zorunlu olarak okutulması ve ek olarak din derslerinin de seçmeli ders olarak sunulması yönünde kamuoyu önünde tavır almıştır. Bu kararda belirleyici olan sadece kurumun çıkarı değil, değişik inanç ve dünya görüşünden öğrencilerin birlikte ahlaki konuları okuyup tartışması ve ortak yaşamın kolaylaştırılması olmuştur. Başkanlığını Halit Büyükgöl’ün yürüttüğü Berlin Cemevi, Yönetim, İnanç, Kadınlar, Gençlik, Denetleme, Onur Kurullarından ve Yüksekokul Grubundan oluşmaktadır.
Cemevi tarafından gerçekleştirilen önemli projelerden bazıları şu şekildedir: 1. Dikiş-nakış atölyesi – Quartiersmanagement Mariannenplatz, 2. Kadınlara bilgisayar kursu - Quartiersmanagement Mariannenplatz, 3. Kültür haftası 2008 - Quartiersmanagement Mariannenplatz, 4. Gelecek için köprüler 2007-2008 – Referat Soziale Stadt Berlin, 5. Gelecek için köprüler 2008-2009 – Referat Soziale Stadt Berlin, 6. Cemevi salonu akustiği 2009 – Bezirksamt Kreuzberg-Friedrichshain, 7. İnsanları ve fikirleri bağlayan köprüler 2009-2010 – Referat Soziale Stadt Berlin, 8. Kültür merkezi – buluşma merkezi 2011 – Referat Soziale Stadt Berlin, 9. Öğrencilere destek dersler (13. Sınıfa kadar).
Burada Yolumuzu bu günlere getiren Pirlerimizin çalışmalarından kısaca bahsetmek istiyoruz. Bilindiği üzere Almanya’daki Cemevlerimizin inanç hizmetleri AABF İnanç Kurulu bünyesinde yürütülmektedir. 2012-2015 yılları arasında İnanç Kurulu’nun başkanlığını Cafer Kaplan Dede yürütmekte ve Baki Düzgün Dede Başkan Yardımcısı, Müslüm Kaya Dede Sekreter, Aynur Küçük Ana Sekreter yardımcısı, Ziya Yılmaz Dede ise Saymanlık görevlerini üstlenmiş bulunmaktadırlar. Son yıllarda Almanya’da İnanç Kurulları giderek daha aktif hale gelmekte ve önemli çalışmalara imza atmaktadırlar.